Hangi Kadınların Günü?

Tüm kavram ve anlamların içini boşaltan, onları adeta iğdiş eden modern kültür, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de egemenlerin amaçları doğrultusunda dönüştürdü ve olduğundan bambaşka bir şey haline getirmeyi başardı. Bugün dünyanın pek çok yerinde birçok kadın eşlerine kadınlar gününü kutlamayı unuttukları için fırça atacak hatta belki bazıları hediye almayı unutan eşlerine küsecek, tavır yapacak. Çünkü modern dünyanın onlardan beklediği bu. Mücadeleyle, terle hatta kanla kazanılmış bir hak olan bugünün aslında ne anlama geldiğini bilmeden tarihin en önemli politik mücadelelerinden birini aptal sevgililer gününe benzetmeye cüret edecek bütün aptallara 8 Mart'ın ne olduğunu hatırlatmak istiyorum.

İlk olarak 8 Mart 1857'de New York'da 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları için bir tekstil fabrikasını işgal edip grev başlatmışlardır. Polisin müdahalesi sonucunda çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi diri diri yanarak can vermişlerdir. Bu olaydan sonra dünyanın çeşitli yerlerinde farklı adlarla, farklı zamanlarda kutlanmaya başlayan bugün 1977'deki Birleşmiş Milletler kararından bu yana Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanılagelmiştir. Ancak özellikle eski Sovyetler Birliği ülkelerinde politik bilinçle sahiplenilmiş ve kutlanmıştır. Başta bu ülkeler olmak üzere 30'dan fazla ülkede bugün resmi tatildir. Bazı ülkelerde resmi tatil sadece kadın işçiler için geçerlidir.
Bu kısa özetten de anlaşılacağı gibi;
Bugün; "Etiler ve boğaz hattı civarında gezip duran platin saçlı karıların" günü değildir.
Bugün, gerek iş yerinde elemanı gerekse evinde temizlikçisi olarak çalışan diğer kadınlara akla gelmeyecek psikolojik eziyetleri yapan, onları hor gören, kullanan, haklarını vermeyen kadınların günü değildir.
Bugün, kendi çocuklarını askere "vatan sağ olsun" diyerek gönderen, böylece evrensel sömürü düzeninin devamına katkıda bulunan kadınların günü değilir.
Bugün Dünya Kadınlar Günün'den kendi çaplarında bir sevgililer günü çıkarmaya çalışan, politik bilinçten yoksun, modern toplumun "tüketici" kadını için değildir.


Bugün, onları sokakta işçilik, evde hizmetçilik, yatakta fahişelik yapmaya zorlayan bu aşağlık düzenin ipliğini pazara çıkaracakları gündür.
Bugün, onları adam gibi yaşamaya zorlayarak kadınlıklarını yaşamalarına izin vermeyen erkeklerin suratına tükürecekleri gündür.
Bugün, kadın olan ve kendini kadın gibi hisseden tüm emekçilerin politik zafer bayramıdır.

Yorumlar