Yeni Başlayanlar İçin Star Wars

Hiç şöyle düşündünüz mü?

Anakin bir köleydi. Yani toplumsal katmanların en altındaydı. Bırakın maddi imkanları özgürlük bile onun için ancak olağanüstü yeteneklerini kullanarak elde edebileceği bir mucizeydi. Annesinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan bir genç oldup da annesini kaybettiğinde ise günahsız kadın ve çocukları bile öldürebilecek bir potansiyel canavara dönüştü. Bu deneyim onada öyle bir travma yarattı ki bir yetişkin olduğunda sahip olduğu tek şey olan sevgilisini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığında kendini tereddütsüz kötülüğe teslim etti.

Luke ise her ne kadar bir yetim olsa da amcasının yanında huzurlu bir ailede büyümüştü. Tarlada hasat zamanını bekledikleri için biliyoruz ki özgürlüğünün ve huzurunun yanında maddi anlamda da bazı şeylere sahipti. Yine de kabuğunu kırmak için sabırsızlanıyordu ama kabuğunu kırmak için bile çıktığı ilk yolculukta aslında başarısız oldu ve Obiwan onu kurtararak potansiyelini göstermesi için alan açtı. Yani aslında kollanan bir ayrıcalıklıydı. Babasının yaşadığı travmaları yaşamadı ve sonunda güce dengeyi getirecek "erdemi" gösterebildi. 

Oysa Anakin zaten köle (işçi sınıfı) kökenli olduğundan böyle bir "erdem"e sahip değildi. O ancak ihtiraslı, aç gözlü vb olabilirdi. Erdem ancak orta/üst sınıfın sahip olabileceği birşeydir.

Anlatılmaya çalışılanın benim zorladığım yorum olduğunu iddia etmiyorum. Ama Batı düşün dünyasına egemen önyargıların yönetmenin/yazarın anlatımına bu şekilde sızmış olabileceğinden şüpheleniyorum. Yani bu tema bir kurgu değil son derece kendiliğinden

.

Yorumlar